piątek, 24 lutego 2012

Sushi

Sushi to potrawa japońska złożona z gotowanego ryżu oraz najróżniejszych dodatków. Ze względu na potrzebę zachowania świeżości w restauracjach jest przygotowywane po dokonaniu zamówienia.



Do spożycia sushi zaleca się drewniane pałeczki, ponieważ metalowe sztućce mogą zmienić jego smak. Należy zjeść cały kawałek na raz, a pozostawienie nadgryzionej części jest niedozwolone. Gdy posługujemy się palcami, pałeczki trzeba pozostawić na talerzu lub Hashi-oki. Z reguły w pierwszej kolejności je się sushi owinięte w glony, ponieważ po kilku minutach tracą swoją chrupkość i stają się ciągnące. Gdy chcemy zamoczyć kawałek w sosie nie powinniśmy robić tego częścią z ryżem, ponieważ może on wypaść. Do popicia najczęściej używane jest sake lub zielona herbata.


Rodzaje:
  • Sashimi
To gotowana lub surowa piklowana ryba, pokrojona na plastry lub kostki. Klasycznymi dodatkami do sashimi są sos wasabi, sos sojowy i sos ponzu. 


  • Maki-sushi
Maki-sushi to chyba najbardziej znana wersja sushi. Składniki układa się na płacie wodorostu nori, a następnie zawija w rulon za pomocą bambusowej maty - makisu (przypomina podstawkę pod talerz). Całość tnie się na kawałki. Maki-sushi w zależności od ilości składników dzieli się na różne podrodzaje: hosomaki (2 składniki), chumaki (3), uramaki (to rolada, w której ryż znajduje się na wierzchu) oraz futomaki (rolada z 6 składnikami).



  • Nigiri-sushi
Obok maki-sushi to najpopularniejszy rodzaj sushi. Na owal uformowany z ryżu kładzie się kawałek wędzonej ryby lub owoc morza.



  • Temaki-sushi
Najczęściej na stół podaje się wszystkie składniki, a biesiadnicy według własnej inwencji przyrządzają potrawę. Wodorosty wraz z wypełnieniem zwija się w stożek. Tamaki-sushi składnikami przypomina maki-sushi, lecz proporcje ułożenia są dowolne.



  • Chirashi-sushi
To sushi bez nadanego kształtu. Jest po prostu wsypane do miseczki. Tworzą je kawałki ryb, ryż, owoce morza, grzyby i  warzywa. 



  • Gunkan maki sushi 
Gunkan maki sushi to kulka ryżu z kawiorem lub posiekaną rybą na wierzchu, owinięta paskiem glonów.


  • Oshi-sushi
Jest to sushi, które robi się wkładając ryż, rybę oraz inne składniki do prostokątnej formy. Przygotowaną w ten sposób potrawę kroi się na porcje wielkości jednego kęsa.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę nie zostawiać komentarzy zawierających adresy blogów czy stron internetowych, ponieważ zostaną one natychmiast usunięte.